Kun arvioidaan yritysten vastuullisuutta ja vastuuraportointia, yksi merkittävä kokonaisuus on ison kuvan ja tilanteen hahmottaminen. Ja tähän liittyy läheisesti myös riskien ja mahdollisuuksien rooli. Eli onko firmalla ymmärrys millaisessa maailmassa – nyt ja tulevaisuudessa – se oikein operoi? Mistä päin tuulee ja mihin olisi hyvä valmistautua? Ja mistä saataisiin leivottua tulevaisuuden voittajaresepti?
Jostain syystä riskien osalta raportoinnissa usein mennään sieltä mistä aita on matalin. Eli kopsataan lause suoraan tilinpäätöksen kohdasta ”riskien hallinta” ja ajatellaan että valmista tuli! Valmista totta tosiaan. Niistä muutamasta todella kapulakielisestä ja nolla-informatiivisesta lauseesta oikein hohkaa, ettei (ainakaan kirjoittajalla) ole mitään käsitystä siitä, mistä riskeistä on kyse. Ja epäilemättä tämä tilannekuva välittyy myös lukijalle.
Jokainen tsäänssi on mahdollisuus?
Miksi riskeistä viestiminen ymmärrettävästi ja kiinnostavasti on niin vaikeaa? Onko syynä ujostelu, että mahdollisista persiilleen menon paikoista ei niin viitsitä huudella? Sittenhän naapuri tietäisi mikä meitä uhkaa!
Ei kai vaan syynä ole se, ettei niitä ole oikein mietitty?
”Yhtiön riskienhallintapolitiikassa on määritelty, miten strategisia ja operatiivisia riskejä hoidetaan ja hallitaan. Vuotuisessa riskinarvioinnissa määrittelemme systemaattisesti riskien merkittävyyden, todennäköisyyden ja kehittymisen. Riskienhallinnan toimenpiteet arvioidaan vuosittain ja niitä seurataan. Riskienhallinta on olennainen osa strategista ja operatiivista johtamista”
Nytkö on selvää millaisia riskejä yhtiöön kohdistuu? Ja miten se on innovatiivisesti tarttunut uusiin mahdollisuuksiin? Laittaisitko rahasi likoon?
Juuri riskien ja mahdollisuuksien viestiminen on sitä, missä avoimuus ja myös ison kuvan hahmotuskyky punnitaan. Ja tätä etenkin sijoittajat odottavat mahdollisilta, tai nykyisiltä sijoituskohteiltaan (ja kyllä se tieto on mielenkiintoista myös muiden lukijoidenkin mielestä!). Vastuullisuusraporttikisassa raadin sijoittajanäkökulman edustajat kertoivat, että parhaat vastuullisuusraportit toivat heille huomattavaa lisäarvoa avaamalla yrityksen riskejä sekä liiketoiminnan potentiaalia.
Rohkea rokan syö?
No millaisia nämä riskit sitten yleensä tapaavat olla?
Todella moninaisia. Esimerkiksi pelkästään ilmastoon liittyviä riskejä ja niistä kumpuavia mahdollisuuksia voivat olla muun muassa:
- fyysiset riskit (sataa, ei sada, liian kuuma, liian kylmä, varannot ehtyvät tai katoavat..)
- lakeihin ja asetuksiin liittyvät riskit (uusia veroja, tiukempia sääntöjä..)
- teknologiariskit (kaveri tulee ja keksii jotain parempaa)
- markkinoihin liittyvät riskit (asiakkaat alkavat ostaa jotain parempaa)
- maineriskit (firmasi nimi yhdistetään kaikkeen epäilyttävään)
Nämä jos mitkä ovat kiinnostavia myös vastuullisuuden vinkkelistä. Miten juuri sinun työnantajasi on varautunut näihin? Ja miten näihin, tai muihin megatrendeihin tarttumalla tehdään timanttista tulosta tulevina vuosina? Eli peruutuspeilin sijaan kiinnitetään katse tiukasti eteenpäin.
Vaikka tulevaisuudesta kertominen voikin olla hieman kuumottavaa, tällaisessa ns. etunojaraportoinnissa kannattaa ympäripyöreyden ja ei-minkään sanomisen sijaan puhua suomea! Näin on tehnyt esimerkiksi Lassila & Tikanoja viimevuotisessa raportissaan (jonka sijoittajat palkitsivat parhaana raporttikisassa). Riskien ja mahdollisuuksien sijaan L&T puhuu ajureista, jossa on vinhasti toisenlainen kaiku. Yhtä kaikki, tästähän sai kiinni!
Myös Outotec on koostanut 2014 raporttiinsa selkeän taulukon siitä, miten heillä megatrendien luomiin mahdollisuuksiin meinataan tarttua.
(huomasitko: great opportunities and some risks. Mahtavaa!)
Seuraavassa raportissa itse kukin voisikin tarttua riskien ja mahdollisuuksien maailmaan uudella tarmolla. Esimerkiksi näin:
- Kuvaile tunnistetut riskit ihan ihmisten kielellä. Tässä voi käyttää apuna vaikka kollegaa toiselta osastolta ja kysyä ymmärsikö hän mistä on kyse.
- Kerro toki myös millainen yhteys näillä riskeillä ja mahdollisuuksilla on muihin raportoituihin tietoihin (esim. toimenpiteet, joihin on ryhdytty ja tavoitteet, joita on asetettu). Kai näillä nyt jokin yhteys on, eikö?
- Ja palkinnoksi em. uurastuksesta voit jättää kokonaan väliin sen puuduttavan yleisen riskien luettelemisen, josta ei oikein saanut kiinni.
Eikun pää pois pensaasta!
Ei kommentteja. Kommentoi ensimmäisenä?